Lange Juni wordt Texel CultuurEiland   

Cultuur in de breedste zin!

Den Burg 14 februari De Stichting Lange Juni, opgericht in 2013 door Cor van Heerwaarden is ruim 7 jaar een begrip op Texel. De afgelopen jaren werden vele culturele activiteiten en evenementen werden georganiseerd. Het doel om krachten op cultureel gebied te bundelen en zodoende een groter publiek te bereiken is prioriteit van de stichting. Aangezien de stichting zich inzet voor het verbinden van alle culturele, kunstzinnige creatieve uitingen op het eiland is een nieuwe naam veel passender en is gekozen voor “Stichting Texel Cultuur Eiland”.

.

Naamsverandering

Inmiddels communiceert de stichting niet alleen de Lange Juni, maar doet zij dit voor vele culturele gebeurtenissen die jaarrond plaatsvinden. Daarom heeft de stichting besloten dat het tijd is voor een andere naam die beter aansluit waar zij nu mee bezig is en waar zij voor staat. Vanaf 2021 zal Stichting Lange Juni verder gaan als ‘Stichting Texel CultuurEiland’. Een non-profit organisatie voor cultureel Texel. De nieuwe naam Texel CultuurEiland dekt veel meer de lading en geeft de Stichting de mogelijkheid om alle culturele, kunstzinnige, creatieve en andere uitingen op het eiland nog meer met elkaar te verbinden.

De organisatie

Texel CultuurEiland is een stichting met als bestuursleden: Fred Winkel, Tamara den Ijzerman, Henk Schoemaker en Willem Schnitfink. De projectleider van de stichting is Cor Van Heerwaarden. Verder wordt de stichting bijgestaan door een klankbordgroep welke bestaat uit Jeanette Korf, Rika van den Berg, Joke Witte, Marrie Winkel en Duncan Whyte. Verder werkt dit team met enthousiaste vrijwilligers.

Ontmoet Cultureel Texel

Texel CultuurEiland faciliteert in en informeert over de bekendheid van en over culturele kwaliteitsevenementen en het culturele aanbod dat op Texel plaats vindt door het jaar heen.

Daarnaast zorgt de Texel CultuurEiland voor sociale cohesie tussen het culturele aanbod en bewoners/bezoekers van het eiland.

Deze zomer zijn er weer diverse Kunst Routes over het eiland. Van noord naar zuid en van oost naar west, waarin zoveel mogelijk diversiteit valt te ontdekken van het culturele aanbod op Texel. Texel kent namelijk een keur aan kunstenaars, musea en galerieën.

“Afgelopen zomer hebben we deze Kunst Routes voor de eerste keer georganiseerd vanwege het wegvallen van de Lange Juni maand. De routes waren Covid-proof en werden bezocht door bijna 17.000 bezoekers. Kunstenaars en bezoekers reageerde zo enthousiast dat we besloten dit als vast onderdeel te houden en zagen dit dan ook als verbindende factor tussen deze partijen” verteld Cor van Heerwaarden.

Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een plan van aanpak, doelstelling en de missie voor de Stichting CultuurEiland Texel. “Naast de plannen zijn we ook bezig om te zoeken naar fondsen en sponsoren om datgeen we willen realiseren te bekostigen” zegt Fred Winkel.

Informeren, stimuleren, verbinden en organiseren zijn de belangrijkste taken voor de stichting.

Ook wordt er gewerkt om de jeugd kennis te laten maken met cultuur op een eigentijdse educatieve manier. Natuurlijk wordt OSG De Hogeberg hierbij betrokken.

Vanaf medio mei brengt Texel CultuurEiland een informatie gids in combinatie met de CultuurEiland App. Hierin staan de Kunst Zomer Texel routes en informatie over vele kunstenaars, musea, events en ander culturele activiteiten. Tevens zal er aandacht worden besteed via social media en op de website texelcultuureiland.nl.

Als de regelgeving het weer toelaat starten we in mei met de eerste Texel CultuurEiland Uitmarkt in het centrum van Den Burg. Hier kunt u kennis maken met cultureel Texel, de Texelse Musea, de verschillende kunstenaars en de evenementen in 2021.

De website texelcultuureiland.nl staat in de steigers. Hier vindt men binnenkort alle informatie over de stichting en haar activiteiten.

U kunt ons ook tegenkomen op diverse markten en in dorpskernen met de Texel CultuurEiland Info Caravan. Hier kunt u informatie en uitleg krijgen over de verschillende routes, musea en exposities op het eiland.

 

Willem Schnitfink, Cor van Heerwaarden, Tamara den IJzerman, Fred Winkel en Henk Schoemaker

© 2012 - 2021 WEBJONGENS