De belangrijkste fotoprijs van Nederland komt naar Texel. Van 9 tot en met 30 juni zijn in de voormalige Drijverschool in Den Hoorn de prijswinnende foto's en series te bewonderen. Van bodemdaling en klimaatverandering in Jakarta tot de epische Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden, van een rokende Thierry Baudet tot een serie over het succesvolle Texelse zaalvoetbal, de Zilveren Camera is zeer divers en geeft een tussenstand van de huidige Nederlandse nieuws- en documentaire fotografie. 

Zilveren camera

Tijdens de Zilveren Cameratentoonstelling geven prijswinnaars lezingen, rondleidingen en workshops, van de hoofdprijswinnaar Cynthia Boll, onder meer bekend van de RTL4 serie 'Het perfecte plaatje', storytelling prijswinnaar Anais Lopez tot fotograaf Jeroen Toirkens, die samen met bekend schrijver en programmamaker Jelle Brandt Corstius een workshop en lezing geeft over zijn project Borealis, over de noordelijke bossen op aarde, 'de rechterlong van de planeet'. Sportfotograaf Olaf Kraak vertelt over zijn leven als sport- en nieuwsfotograaf en hoe hij zo het Texels Zaalvoetbalteam Texel '94 moest volgen. Rondom de voormalige school staan portretten van Hoornders opgesteld, gemaakt door bewoners van de Novalishoeve, in samenwerking met fotograaf Anoek Steketee. Meer activiteiten worden aangekondigd. 

Texelse scholen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de educatieve programma's. Op aanvraag zijn rondleidingen door de tentoonstelling mogelijk. 

De Zilveren Camera Texel wordt georganiseerd tijdens de Juni Kunstmaand door Arnold van Bruggen van MOK, het toekomstig centrum voor het documentaire verhaal in Den Hoorn. 

9 t/m 30 juni 2019

Zilveren Camera-tentoonstelling

(voormalige) Drijverschool
Naalrand 2
Den Hoorn

Openingstijden: alle dagen open, behalve vrijdag

Entree: gratis


Opening Zilveren Camera-tentoonstelling

9 juni 2019, 16.00 uur tot 18.00 uur, inloop 15.00 uur
Entree: gratis

Opening Zilveren Cameratentoonstelling met prijswinnaar Storytelling Anais Lopez.
Opening buitententoonstelling 'Ik, jij en iedereen die ik zie' door bewoners Novalishoeve en Anoek Steketee over Hoornders.

Anais Lopez is misschien wel de meestbekroonde en veelgevraagde Nederlandse fotograaf van dit jaar. Over de hele wereld wordt haar project De Migrant vertoond en geprezen. Vandaag vertelt zij haar bijzondere project, vanuit het grote, sprookjesachtige boek dat zij in een oplage van 1 maakte over het kleine, zeer opvallende vogeltje dat ze in Singapore ontmoette; de schreeuwerige Javaanse Mynah, een spreeuwensoort uit Zuid-Oost Azie. Laat je meenemen in het betoverende verhaal en zie waarom Anais door het vogeltje werd geraakt. (www.migrant.nu

'Ik, jij en iedereen die ik zie' is een samenwerkingsproject tussen acht bewoners van de biologisch-dynamische zorgboerderij Novalishoeve, vlak buiten Den Hoorn, en fotografe Anoek Steketee. De bewoners zijn in gesprek gegaan met markante Hoornders en schreven hun ervaringen op. De geslaagde foto's staan buiten het Drijverhuus opgesteld. 

Texels Zilveren Fotofestival

14-16 juni 2019, in De Waldhoorn en de Drijverschool
Entree: € 5 per lezing en/of workshop

14 juni 2019, 16:00 uur, dorpshuis Waldhoorn, Herenstraat 30, Den Hoorn 
Lezing door Ernst Coppejans, winnaar van de Paul Peters Fotoprijs. Hoe fotografeer je mensen die helemaal niet gefotografeerd willen worden? Ernst Coppejans zocht en vond slachtoffers van mensenhandel die in Nederland waren terechtgekomen. www.ernstcoppejans.com 

15 juni 2019, 15:00 uur, dorpshuis Waldhoorn, Herenstraat 30, Den Hoorn 
Workshop storytelling en boomfotografie door fotograaf Jeroen Toirkens. 

15 juni 2019, 20:00 uur, dorpshuis Waldhoorn, Herenstraat 30, Den Hoorn 
Grote verhalen over de grote boreale bossen, fotograaf Jeroen Toirkens en schrijver/programmamaker Jelle Brandt Corstius over hun project Borealis, over de 'rechterlong' van de aarde. Jeroen Toirkens en Jelle Brandt Corstius reisden voor hun project door Siberië, Scandinavië, Schotland, Canada en Alaska om de noordelijke, arctische bossen te beschrijven. Ze zijn de minst bekende maar o zo belangrijke bossen voor de aarde. (http://borealisproject.nl/)

16 juni 2019, 11:00 uur, Drijverschool, workshop fotografie voor kinderen met Anoek Steketee. Kijk met andere ogen naar de foto's in de Zilveren Cameratentoonstelling en leer dan zelf betere portretten of documentaire foto's maken met fotografe Anoek Steketee (www.anoeksteketee.com

16 juni 2919, 15:00 uur, dorpshuis Waldhoorn, lezing en verhalen door Cynthia Boll, de prijswinnaar van deze Zilveren Camera 2018. Cynthia fotografeert al jaren de impact van klimaatverandering en bodemdaling op de bevolking van Jakarta. Binnen enkele decennia kunnen delen van deze stad voorgoed onder water verdwenen zijn. Misschien ken je haar ook van het RTL4-programma 'Het perfecte plaatje'. https://www.cynthiaboll.nl/

Sportfotograaf Olaf Kraak

26 juni 2019, 16.00 uur, Drijverschool, Naalrand 2, Den Hoorn
Entree: € 5

Sportfotograaf Olaf Kraak neemt je mee door zijn zinderende carrière. Als sport- en nieuwsfotograaf komt hij op plekken waar maar weinig mensen mogen komen. Dichtbij de grote namen uit kranten en journaals. Voor NRC Handelsblad maakte hij een serie over het succesvolle Texels Zaalvoetbalteam Texel '94, waarmee hij een reis naar de overkant en – diep in de nacht – met de watertaxi terug maakte.  www.olafkraak.nl/


Informatie

Tussendoor zijn rondleidingen door de tentoonstelling mogelijk op aanvraag. Voor scholen en jongeren is een educatief programma beschikbaar. 
Website: www.zilverencameratexel.nl (oplevering eind april)

 

© 2012 - 2019 WEBJONGENS
Volg Lange Juni!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief